Boekhouder voor ZZP-er

administratiekantoor

Ben je als ZZP’er verplicht om te werken met een boekhouder of accountant?

Ben je als ZZP’er verplicht om te werken met een boekhouder of accountant? Nee, dat is niet verplicht. Je kunt er als zelfstandige zelf voor kiezen om dit wel of niet te doen. Bijvoorbeeld als je het een prettig idee vind dat je er hulp bij krijgt. Terwijl je er aan de andere kant voor kunt kiezen om de touwtjes gewoon zelf in handen te houden.

Wat zijn de keuzes die andere ZZP’ers maken en waar moet je aan denken? We leggen je uit hoe je bepaalt of je een boekhouder nodig hebt. En wat het verschil is tussen een boekhouder en een accountant, die over het algemeen een ander uurtarief berekenen.

Waarom een boekhouder of accountant?

Waarom werken ZZP’ers samen met een boekhouder of een accountant? Daarvoor hebben ze verschillende redenen. Sommigen geeft het rust, omdat ze daar zelf niet meer naar hoeven om te kijken. Of, omdat er iemand met ze meekijkt die controleert of het goed gebeurt.

Je wilt als zelfstandige voorkomen dat je kostbare fouten maakt. Waardoor je achteraf een naheffing van de Belastingdienst krijgt. Of waardoor het niet blijkt te kloppen en je dagen nodig hebt om alles te herstellen. Als dat nog lukt, zonder helemaal opnieuw te beginnen.

Heb je weinig ervaring met de administratie en krijg je de kriebels van cijfers? Dan kan het een goed idee zijn om een boekhouder of een accountant te vragen om met je mee te kijken. Of om je het werk helemaal uit handen te nemen, ook als je een online boekhoudprogramma gebruikt.

Andersom kun je ervoor kiezen om het juist zelf te doen. Met een boekhoudprogramma dat je helpt, bijvoorbeeld dankzij handige suggesties en duidelijke instructies. Waar je bovendien je vragen kunt stellen aan de klantenservice, zodat je er nooit alleen voor staat.

3 mogelijkheden: zelf doen, uitbesteden of hybride

Een boekhouder of accountant is voor ZZP’ers niet verplicht. Toch heb je 3 mogelijkheden om de administratie en boekhouding te doen:

    • Zelf doen
    • Uitbesteden
    • Hybride keuze

 

1. Zelf doen

Handig met cijfers of vind je het leuk om je erin te verdiepen? Je bespaart op de kosten, omdat je niet de tarieven voor een boekhouder of een accountant hoeft te betalen. Bovendien ben je volledig in-control en weet je precies hoe je er financieel voor staat. Een belangrijk voordeel, dat veel ZZP’ers motiveert om het zelf te doen en daarvoor geen hulp in te schakelen.

Het is bovendien makkelijker dan veel mensen denken, vooral als je een dienstverlenende ZZP’ers bent. Er is geen sprake van inkoop en voorraad. En heb je geen personeel? Ook dan is de administratie een stuk eenvoudiger, omdat je niet te maken hebt met loonbetalingen, de loonbelastingen en alle verplichtingen die erbij horen.

2. Uitbesteden

Liever uitbesteden? Je hebt er dan zelf geen omkijken naar en je weet zeker dat het goed gebeurt. handig, bijvoorbeeld als je niets hebt met cijfers of als je weet dat je daarmee snel de mist in gaat. Waardoor het kostbaarder kan zijn dan het inhuren van een boekhouder of een accountant.

Let op: een accountant inhuren als ZZP’er? Dat is vaak duurder dan een boekhouder. Accountants hebben een beschermde titel en werken vooral voor het MKB en grotere organisaties. De gemiddelde ZZP’er heeft voldoende aan een boekhouder.

3. Hybride keuze

Wel zeker weten dat je het goed doet, maar ook zelf de controle houden? Dan is er nog de hybride oplossing. Je doet de administratie zelf, maar laat een boekhouder of accountant met je meekijken. Goedkoper dan volledig uitbesteden, en je houdt zelf een financiële vinger aan de pols.

Verplichting vanuit de Belastingdienst

Stelt de Belastingdienst je als ZZP’er dan helemaal niets verplicht als het gaat om de boekhouding? Dat natuurlijk wel, maar niet voor een boekhouder of accountant. Je hoeft die niet in te schakelen en het is niet nodig om je boekhouding te laten controleren.

Andersom moet je een ‘goede’ boekhouding bijhouden. Hierin moeten de belangrijkste onderdelen zitten en je moet tot 7 jaar na dato kunnen aantonen hoe de boekhouding eruit heeft gezien. Bovendien dienen facturen die je verstuurt aan een aantal belangrijke factuureisen te voldoen. Of je die boekhouding zelf doet, doet met een online boekhoudprogramma of daar een boekhouder (of accountant) voor inschakelt maakt voor de Belastingdienst niet uit.

Boekhouding voor ZZP’ers: boekhouder of accountant verplicht?

Dus, is een boekhouder of accountant voor ZZP’ers verplicht? Nee, je bent niet verplicht om die in te huren. Je kunt samenwerken, maar ook als je die niet wilt inhuren is er als ZZP’er niets aan de hand.

En besluit je samen te werken? Maak dan goede afspraken over de werkverdeling. Bijvoorbeeld als je werkt aan de jaarrekening, die voor jou als ZZP’er waarschijnlijk ook niet verplicht is.